Neuropsykologinen tutkimus
Neuropsykologinen tutkimus voi olla tarpeen silloin kun sairaus, vamma tai kehityksellinen häiriö aiheuttaa haittaa työ- tai opiskelukyvylle ja/tai arjen toimintakyvylle. Neuropsykologisella tutkimuksella kartoitetaan kognitiivisten eli tiedonkäsittelytoimintojen tilaa, käyttäytymistä ja tunnesäätelyä sekä näiden vaikutusta henkilön toimintakykyyn. Tutkimuksella saadaan tietoa myös kognitiivisista vahvuusalueista. Neuropsykologisessa tutkimuksessa käytetään menetelminä haastattelua ja taustatietojen kartoittamista, kyselylomakkeita ja neuropsykologisia testejä sekä havainnointia. Tutkimuksen perusteella voidaan ottaa kantaa mm. työkykyyn tai diagnostisiin kysymyksiin sekä tehdä suosituksia kuntoutus- tai tukitoimista. Tutkimuksen kesto on 3-5 tuntia ja se toteutetaan tilanteesta riippuen 1-3 käynnillä. Tutkimuksen tekee neuropsykologiaan erikoistunut psykologi eli neuropsykologian erikoispsykologi.
Mitä:
Tutkimuksessa kartoitetaan mm.
- keskittymisen ja tarkkaavuuden eri osa-alueita sekä vireyden säätelyä
- toiminnanohjauksen toimintoja, kuten toiminnan sujuvuutta sekä suunnittelun ja ongelmanratkaisun kykyjä
- muistin ja oppimisen toimintojen osa-alueita
- näönvaraista hahmottamista
- kielellisiä toimintoja, kuten sanahaun sujuvuutta sekä lukemisen ja kirjoittamisen toimintoja
- tunnesäätelyä ja mielialatekijöitä
- käyttäytymistä ja itsesäätelyä
Milloin:
Kun tarvitaan lisätietoa diagnostiikan tueksi, työ- tai opiskelukyvyn arviointiin ja/tai kuntoutus- ja tukitoimien suunnitteluun. Esimerkiksi
- Neurologisiin sairauksiin tai vammoihin liittyvien neuropsykologisten oirekuvien arviointi (mm. etenevät muistisairaudet, MS-tauti, epilepsia, aivoverenkiertohäiriöt, tulehdukselliset neurologiset sairaudet, aivovammat)
- Kehityksellisten neuropsykiatristen oirekuvien arviointi, kuten ADHD, autismikirjo
- Oppimisvaikeuksien ja yleisen kognitiivisen suoritustason arviointi
- Psykiatrisiin sairauksiin liittyvien neuropsykologisten oireiden ja kognitiivisen toimintakyvyn arviointi, esim mielialahäiriöiden yhteydessä
- Uupumustiloihin liittyvien neuropsykologisten muutosten arviointi, esim. työuupumus, long covid
- Erityiskysymykset, kuten ajokyvyn kognitiivisten edellytysten arviointi
Miten:
Neuropsykologiseen tutkimukseen tarvitaan yleensä lääkärin lähete. Myös ilman lähetettä voi varata tutkimusajan, mutta tällöin tutkimuksesta ei saa Kela-korvausta.
Varaa aika neuropsykologiseen tutkimukseen Medisharen toimistosta puhelimitse 020 7959 250, sähköpostitse tutkimukset@medishare.fi tai alla olevalla yhteydenotto-lomakkeella.
Vastaamme yhteydenottoihin mahdollisimman pian, viimeistään 2 arkipäivän kuluessa.