Neuropsykologisk utredning av barn och unga

En neuropsykologisk utredning av ett barn eller en ung person skräddarsys alltid individuellt i enlighet med utredningsfrågorna och barnets ålder. Utredningen ger information om starka sidor och svårigheter i utvecklingen samt kartlägger vilken sorts stöd och vård barnet eller den unga personen behöver. Till neuropsykologen kommer man vanligtvis med en läkarremiss och utredningsresultaten är till nytta för läkaren i upprättandet av en rehabiliteringsplan och fastställandet av en diagnos. I en neuropsykologisk utredning bedöms till exempel orsakerna till svårigheter med att läsa, skriva och räkna, koncentrationssvårigheter (hyperaktivitet och försjunkenhet i egna tankar), svårigheter med språk och kommunikation, svårigheter i fråga om social kompetens (svårigheter i förhållandet till jämnåriga), beteendeproblem samt symtom kopplade till sjukdomar i nervsystemet och följdtillståndet efter en hjärnskada. 

Utredningen

  • I början av utredningsperioden intervjuas föräldrarna, antingen under ett möte ansikte mot ansikte eller på distans. Barnet eller den unga personen närvarar vid behov också. I början av utredningen är det viktigt att prata om de problem som gett anledning till utredningen, barnets eller den unga personens styrkor och familjens vardag. 
  • Den största delen av besöken är individuella träffar med barnet eller den unga personen. Ungefär 1–6 besök äger rum, beroende på bl.a. utredningsfrågan, tidigare utförda utredningar och klientens ålder. En förälder eller en annan bekant vuxen kan följa med barnet till mottagningen och vänta i väntrummet eller någon annanstans under besöket. 
  • I slutet av utredningsperioden ordnas en diskussion för återkoppling. Oftast deltar föräldrarna i återkopplingen. Äldre barn och ungdomar kan enligt övervägande också närvara vid träffen. Klienten själv kan få återkoppling vid det sista allmänna besöket, via föräldrarna eller på ett enskilt besök som ordnats för ändamålet. Ett utlåtande skrivs alltid om utredningen och det skickas både hem och till läkaren som utfärdat remissen. 
  • En vårdöverläggning eller ett nätverksmöte kan vid behov också ordnas med andra aktörer som är delaktiga i barnets eller den unga personens ärenden (t.ex. skolan, andra vårdande enheter). 

Neuropsykologiska utredningsmetoder

Med en intervju samlar man in information om den aktuella situationen, barnets utvecklingsfaser och faktorer i omgivningen som påverkar utvecklingen. Bedömningsblanketter gör arbetet snabbare och underlättar insamlingen av precis och mätbar information. Med tester mäts t.ex. ordförråd, allmänkunskap och minnesförmågor. Testen genomförs och poängsätts på specifika sätt så att man med hjälp av dem kan jämföra de olika delområdena i barnets förmågor sinsemellan och barnets prestation med jämnåriga. Observation i utredningssituationen är också en av bedömningsmetoderna, eftersom en utredningssituation som interaktion mellan två personer med tillhörande anvisningar och utmaningar oftast bara är en ögonblicksbild ur barnets vardag. Observationer från vardagen, skolan, dagis eller hemmet är nödvändiga om det inte går att få en sanningsenlig uppfattning om barnets beteendeproblem på tu man hand i en lugn utredningssituation. 

Samarbete med de aktörer som ger barnet omsorg, dvs. dagis eller skolan, är ofta till nytta för att få en så bred uppfattning som möjligt om barnets funktionsförmåga i vardagen. Vanligtvis hämtar man information från småbarnspedagogiken eller skolan med till exempel en bedömningsblankett. Dessa aktörer kontaktas endast om föräldrarna gett sitt tillstånd till detta och informationen som erhålls ges alltid också till föräldrarna. 

Specialister

 

Annika Koivisto

Specialpsykolog i neuropsykologi, PsM  •  Neuropsykologisk handledning Barn och unga under 20 år • FPA krävande neuropsykologisk rehabilitering 020 7959 250 etunimi.sukunimi@medishare.fi Kielitaito: FI Kielitaito: SV Kielitaito: EN Se mer
 

Elisabeth Nordenswan

Psykolog, PsT Barn och unga under 20 år 020 7959 250 etunimi.sukunimi@medishare.fi Kielitaito: FI Kielitaito: SV Kielitaito: EN Se mer